شکست پردازنده کوآلکوم و اپل از پردازنده جدید سامسونگ

سامسونگ بهتازگی از اولین پردازنده سریExynos 990 خود رونمایی کرد. این پردازنده جانشینی برای اگزینوس 9820 میباشد که در خانواده گلکسیS10 استفاده شده و اگزینوس 9825 که در گلکسی نوت 10 استفاده شده میباشد. 9820 تراشه 8 نانومتری بود که کمی قویتر از نسخه آمریکایی با اسنپدراگون 855 است که با معماری 7 نانومتری تولید شده بود. 9825 هم با معماری 7 نانومتری طراحی شد. در حقیقت این تراشه اولین تولید انبوه از نسل دوم متد 7 نانومتری بود که در بنچمارکها عملکرد خیرهکنندهای داشت. از همین رو تصمیم گرفتیم جدیدترین عضو از پردازندههای سامسونگ یعنی اگزینوس 990 را با دو مورد از قدرتمندترین پردازندههای فعلی بازار، یعنی اسنپدراگون 855+ و A13 اپل مقایسه کنیم.
مشکلی که با پردازنده گلکسیS10 وجود داشت این بود که سامسونگ مدت زمان کافی برای آماده کردن نسل دوم فناوری۷ نانومتری خود را که با تکنولوژی لیتوگرافی فرابنفش EUV) )ساخته شده بود، در اختیار نداشت. به همینخاطر شرکت مجبور شد تا از تراشه میانرده۸ نانومتری اگزینوس 9820، که از یک پروسه ساخت قدیمی بهره میبرد، در داخل S10 استفاده کند. نتیجه این انتخاب نیز، هم در بنچمارکها و هم در استفادههای روزانه واقعی، بهویژه در رابطه با عمر باتری، عملکرد گرافیک و دوربین هندست، مشخص گردید.
مشکل اصلی پردازنده ۹۸۲۰ موجود در سری گلکسی اس ۱۰ این بود که سامسونگ نتوانست به اندازه کافی نسل دوم لیتوگرافی ۷ نانومتری را که بر اساس فرایند فوق فرابنفش تولید میشدند توسعه دهد و لذا مجاب به استفاده از همان فرایند قدیمی ۸ نانومتری شد تا نتیجه این امر در عمر باتری، قدرت گرافیکی و عملکرد دوربین تاثیر خود را بگذارد.
سامسونگ با گلکسی نوت ۱۰ و اگزینوس 9820 سعی کرد به میدان مبارزه بازگردد و خب تا حدودی نیز موفق بود تا اینکه اپل چیپ A13 را روانه بازار کرد. چیپستی که نه تنها اگزینوس ۹۸۲۵ بلکه پردازنده ارتقا یافته اسنپدراگون ۸۵۵ پلاس را نیز با اختلاف فاحشی پشت سر گذاشت و به یکه تاز میدان بدل شد.
در همین راستا بنچمارکی نیز از پردازندههای اسنپدراگون ۸۵۵ پلاس، A13 و اگزینوس ۹۸۲۵ به عنوان قدرتمندترین پردازندههای موجود شرکتهای سازنده گوشیهای هوشمند منتشر شد. اما مهمان ناخوانده این مقایسه، محصول دیگری است از خانواده اگزینوسها تحت عنوان اگزینوس ۹۹۰است. پردازندهای که اخیرا معرفی شده و به نظر میرسد در گلکسی اس ۱۱ شاهد استفاده از آن خواهیم بود.
مشخصات پیش بینی شده پردازنده اگزینوس
اگزینوس۹۹۰ پردازندهای هشت هستهای دارد که شامل دو هسته اختصاصی سامسونگ، دو هسته Cortex-A76 و چهار هسته کممصرف Cortex-A55 از ARM است. هستههای کممصرف ARM برای فعالیتهای دارای اولویت پایین و آن دسته از فعالیتهای خاموشی کاربرد دارند که معمولا در صورت عدم استفاده از دستگاه پردازش میشوند.
این پردازنده از نرخ نوسازی۱۲۰ هرتزی نمایشگر پشتیبانی میکند. این نرخ نوسازی بالا نسبت به نرخهای۶۰ هرتزی مصرف انرژی بیشتری دارد اما باعث میشود همه چیز در نمایشگر شما روانتر و جذابتر به نظر برسد.
برای بهبود امنیت و کاهش مصرف انرژی نیز پردازنده عصبی به کار رفته در اگزینوس 990 حالا به صورت بومی قابلیت هایی را در حوزه هوش مصنوعی دریافت کرده و این یعنی چیپست مورد بحث میتواند به جای وابستگی به شبکه یا سرور دیتای مختلف را راسا و به صورت مستقل پردازش کند. به لطف این قابلیت نیز انتظار می رود که تشخیص چهره و صحنه ها با کمک این قطعه سیلیکونی ساده تر از قبل شود.
اگزینوس۹۹۰ برای استفاده از قابلیتهایی بهینهسازی شده که پیشتر آنها را روی آیفون۱۱، پیکسل۴ و هوآوی پی۳۰ پرو دیدهایم. این پردازنده میتواند از دوربینی با شش سنسور پشتیبانی کند، اما در هر لحظه فقط امکان استفاده از سه سنسور را دارد. پردازنده تصویر اگزینوس ۹۹۰ همچنین قادر است با سنسور جدید۱۰۸ مگاپیکسلی سامسونگ کار کند.
اگزینوس 990 همچنین میتواند از پهنای باند حافظه با نرخ دیتای LPDDR5، نمایشگرهای دارای نرخ رفرش تا ۱۲۰ هرتز و تلفن های هوشمند با دوربین های تا ۱۰۸ مگاپیکسلی پشتیبانی کند. تولید انبوه این تراشه و مودم 5123 احتمالا از پایان امسال آغاز می شود و انتظار می رود که در گلکسی اس 11 شاهد استفاده از آن باشیم.