افشای پشت پردهی مسدود شدن سایتهای دانلود فیلم و سریال

اگر شما هم جزو آن دسته از افرادی هستید که به شدت علاقمند به دانلود فیلمهای مورد علاقهی خود از سایتهای دانلود فیلم و سریال بودهاید و یا حتی اگر جزو افرادی هستید که به ندرت اقدام به دانلود فیلم یا سریالی میکنند، مطمئناً متوجه شدهاید که مدتی است وبسایتهای دانلود فیلم و سریال و یا لینکهای دانلودشان از دسترس خارج شدهاند و دیگر امکان استفاده از خدمات این وبسایتها که معمولاً به صورت رایگان در اختیار کاربران قرار میگرفت؛ وجود ندارد. در این مقالهی از سایت زاوش قرار است به این موضوع پرداخته شود. پس با ما همراه باشید.
داستان از دسترس خارج شدن وبسایتهای دانلود فیلم و سریال چیست؟
بعد از اینکه یکی از وبسایتهای معروف حوزهی دانلود فیلم و سریال در ایران از دسترس خارج شد و مشخص شد که یکی از سرویسدهندههای VOD(Video on-demand) یا همان «ویدئو به درخواست» بابت منتشر کردن دوبلهی فیلمها و سریالهای این شرکت از آنها شکایت کرده است، انگشت اتهام اتفاقات اخیر به سمت این سرویسدهنده و سرویسدهندههای مشابه آن در ایران نشانه رفت.
بسیاری از افراد و کاربران معتقدند که این وبسایتها که در لیست ابتدایی اسامیای مانند «نماوا» و «فیلیمو» خودنمایی میکنند به دلیل عدم توانایی رقابت و یا به عبارت بهتر تمایل به حذف رقبای خود بدون درد و خونریزی و دستیابی به سود بیشتر از طریق اجبار مردم به خرید اشتراک از آنها و در شرایطی که دسترسی به محتوای مورد نیازشان را ندارند، اقدام به عملی ناشایست و غیرحرفهای نمودهاند و در حقیقت به جای رقابت، تصمیم به حذف رقیب از طُرق به اصطلاح قانونی و قضایی گرفتهاند و با ارتباطاتی که داشتهاند توانستهاند با حکم قضایی، سرویسدهندههایی که به وبسایتهای دانلود فیلم و سریال سرویسدهی میکردند را از این کار باز داشته و برای همیشه سرورهای این وبسایتها را خاموش نمایند.
پاسخ «نماوا» به عنوان یک VOD در رابطه با انگشت اتهامی که به سویش نشانه رفته
در این بین سرویسدهندههای VOD ساکت ننشسته و «نماوا» طی بیانیهای در اکانت رسمی توییتر خود اعلام داشته: «خاموش شدن سرورهای تعدادی از سایتها در روز گذشته، طبق دستور کتبی مقامات قضایی کشور روی داده است. چه آن که حسب تکلیف قضایی تصریح شده برای شرکتهای ارایه دهندهی خدمات میزبانی در سراسر کشور، ارائهی سرویس به دامنههایی که فیلتر هستند، غیرقانونی است و جرم محسوب میشود.»
همچنین «نماوا» در بخشی از توییتهای خود اعلام نموده: «متاسفانه این اولین بار نیست که جوسازی و مطرح ساختن ادعای غیرحقیقی توسط دیبا مووی اتفاق میافتد. با وجود ادعای مطرح شده و جوسازی صورت گرفته توسط این سایت، حقیقت ماجرا این بوده است که این سایت، مدتهای طولانی کلیه دوبلههای انجام شده توسط نماوا را به نام خود منتشر میساخت و جالب آنجاست که با وجود چندین و چندین بار تذکر، این روند همچنان ادامه داشت، تا این که نماوا برای دفاع از حقوق خود، موضوع شکایت را مطرح ساخت و دیبا مووی در پاسخ به این شکایت، به جای حل مشکل شروع به فحاشی، جوسازی و اتهام در فضای مجازی علیه نماوا کرد که خود یک جرم محسوب میشود.»
نظر کاربران نسبت به مسدودسازی وبسایتهای دانلود فیلم و سریال چیست؟
کاربران نیز در این بین سکوت نکرده و اکثراً انگشت اتهام خود را به سمت سرویسدهندههای VOD نشانه رفتهاند و بسیاری از آنها مدعی شدهاند به هیچ عنوان از این سرویسدهندهها اشتراک تهیه نخواهند کرد و حتی اقدام به انتشار روشهای جایگزین برای دستیابی به فیلمها و سریالهای مورد نظر را نمودهاند.
کنایه Netflix به «نماوا»
در این بین نارضایتی مخاطبان از مسدودسازی وبسایتهای فیلم و سریال باعث شده که حساسیت شرکت Netflix را برانگیزند؛ تا جایی که این شرکت در اکانت رسمی اینستاگرام خود به صورت کنایه اعلام نماید: «ظاهراً نماوا داره از من سرقت میکنه»
آیا محتوای ارائه شده توسط سایتهای دانلودی که فیلتر شدند با VODها یکسان است؟
بدیهی است که سرویسدهندههای VOD محدودیتهای خاص خود را جهت نمایش فیلم و سریال به مخاطب دارند و محتوای ارائه شده توسط آنها بدون شک دستخوش سانسور شده است. در صورتی که بسیاری از مخاطبین خواستار دسترسی به محتوای بدون سانسور و آن هم به صورت رایگان هستند و تمایلی به پرداخت حق اشتراک ندارند. ولی باید اعتراف کرد با مسدود شدن وبسایتهای دانلود فیلم و سریال منفعت زیادی نصیب VODها شده و این امر تا جایی ادامه داشته که پا را فراتر گذاشته و اقدام به دوبله و انتشار فیلمها و سریالهایی نمودهاند که بخشهای قابل سانسور بسیاری دارد.
نتیجهی کار چه خواهد شد؟
در هر صورت چه سرویسدهندههای VOD در مسدودسازی وبسایتهای دانلود فیلم و سریال نقش داشته باشند یا خیر، چیزی که مسلم است هم وبسایتهای دانلود فیلم و سریال و هم سرویسدهندههای VOD مانند «فیلیمو» و «نماوا» کپیرایت را رعایت نکرده و اقدام به انتشار محتوای شرکتهای دیگر بدون داشتن مجوز و حق امتیاز و قرارداد مینمایند و عملاً خاموش کردن سرورهای سایتهای دانلود فیلم وسریال چیزی جز نارضایتی کاربران و از دور خارج کردن رقبا برای VODها و منافع بیشتر آنان را در پی نخواهد داشت و شاید منصفانهتر این بود بعد از تجربیات ناموفق در مسدودسازی شبکههای اجتماعی مانند «اپلیکیشن تلگرام»، تأمل بیشتری روی این مسأله صورت میگرفت و نظر مخاطبین محتوا نیز بررسی و طی رقابتی شاید عادلانهتر، حق انتخاب به آنان سپرده میشد.