بررسی کامل لینوکس و مزیت آن نسبت به سیستم عامل های دیگر

لینوکس چیست؟
لینوکس در اصل یک هسته (Kernel) است. هسته خود تشکیل دهنده بخش اصلی یک سیستم عامل است که وظایفی از جمله کنترل داده، مدیریت حافظه، ورودی و خروجی دادهها، بخش سخت افزاری و همه موارد اصلی در یک سیستم عامل است.
پس تا به این جا دریافتیم که لینوکس یک سیستم عامل نیست. بلکه به کمک ابزارهایی که برای Open Source و GNU ساخته است، به یک سیستم عامل کامل مبدل میگردد. و دقیقا به همین علت است که لینوکس را GNU/Linux مینامند. با اضافه کردن Open Source های بیشتر به آن میتوان در مواردی از جمله کامپیوترهای رومیزی، ابر رایانهها، ایستگاههای کاری، ابزارهای پزشکی و صنایعی که سیستمهای درونهای(Embedded) در آن به کار میبرد استفاده کرد.
از دید فنی لینوکس را میتوان Open Source سیستم عامل یونیکس شناخت. زیرا بر اساس استانداردPosix اجرا شده و با آن مطابقت دارد.
تفاوت لینوکس با ویندوز چیست؟
لینوکس سیستم عامل آزاد به شمار میرود!
لینوکس سیستم عاملی آزاد و Open Source است. کد منبع آن به آسانی در اختیار است و هر کس بر حسب نیازش میتواند کدها را دستخوش تغییر کند. این آزادی و دسترس پذیری کدهای منبع به گونهای است که شما میتواند لینوکس را کپی و در اختیار هر کس که خواستید قرار دهید.
اما در برابر آن، سیستم عامل ویندوز اختصاصی است که کدهای منبع آن به صورت سری نگه داری میشوند و قابلیت دسترسی همگانی در آن وجود ندارد. یعنی شما نمیتوانید بفهمید در لایههای زیرین ویندوز چه اتفاقی در حال افتادن است. آیا برنامهای جاسوسی در آن وجود یا خیر؟سیتم عامل ویندوز رایگان نیست و حق کپی رایت آن محفوظ است و بر خلاف لینوکس قابلیت پخش کردن و در اختیار قرار دادن برای بقیه در آن وجود ندارد.
کارشناسان، لینوکس را از نظر ساختاری به هواپیمایی نسبت دادهاند که هر یک از قسمتهای آن را در جاهای مختلف تولید کردهاند و علنا متعلق به هیچ کشور خاصی نیست. تعداد زیادی از مردم در سر تا سر جهان از جمله بیش از 400 هزار برنامه نویس بر روی آن کار میکنند. این در حالی است که تعداد برنامه نویسان کمپانی مایکروسافت طبق آمارهای موجود کمتر از 10 هزار نفر است.
در مجموع اینگونه میتوان گفت که شما با بهرهگیری از سیستم عامل لینوکس در آزادی کامل هستید و میتوانید خود را از قید و بند نرم افزارهای تخصصی رهایی پیدا کنید.
لینوکس از لحاظ شاخصههای قدرت، سرعت و پایداری سرآمد است
لینوکس از نوادگان سیستم عامل یونیکس به شمار میرود و ازلحاظ ساختارهای کلی تفاوت های زیادی با ویندوز دارد. این بدان معناست که شما نمیتوانید برنامههای موجود بر روی ویندوز را به جز از طریق راه هایی مانند شبیه سازی بر روی لینوکس نصب کنید. پایداری و استقامت، شاخصهای است که لینوکس از اجداد خود به ارث برده است.
خرابی این سیستم عامل ندرتا اتفاق میافتد و فقط در مواردی خاص نیازمند بوت مجدد است. در مقابل، جدیدترین و مقاومترین سیستمهای ویندوز از لحاظ قدرت و پایداری به گردپای لینوکس هم نمیرسند. برای راهاندازی سرویسدهیهای سیستم عامل ویندوز، اگر احتمالا هر هفته آن را بوت نکنید، از کار خواهد افتاد.
برخی از انواع لینوکسها نیز مشهور هستند که نصب آنها یک بار برای یک عمر کافی است و قابل ارتقا بدون نیاز به بوت هستند.
لینوکس امنیت بسیار بالاتری نسبت به ویندوز دارد
در دنیای امروزه فناوری که در هر آن فاش شدن اطلاعات میتواند منجر به زیانهای تجاری شود، افراد به دنبال پلتفرمی با امنیت بالا، برای اجرای برنامههای کاربردی خود و سرویس دهندهها هستند. این جا لینوکس است که میتواند به ما در تامین این امنیت کمک کند. بسیاری از قابلیتهای امنیتی که به صورت پیش فرض در ویندوز وجود ندارد و باید برای تامین این امنیت برخی نرم افزارهای اضافی را بر روی آن نصب کرد، در لینوکس به صورت درونی پیاده سازی شدهاند. این امنیت به خاطر آن است که لینوکس در وهله اول برای محیطهای شبکهای راه اندازی شدهاند. در حالی که ویندوز هنوز هم که هنوز است امنیت ضعیفی دارد. برای مثال وجود یک برنامه تخریب کننده در ویندوز میتواند امنیت کل سیستم عامل را به ورطه نابودی بکشاند. ولی در مورد مشابه لینوکس در بدترین حالت به دایرکتوری خانگی کاربر آسیب خواهد رساند نه آن که مثل ویندوز کل سیستم عامل را از بین ببرد.
باز بودن کد منبع لینوکس باعث میشود که حتی در صورت رخ دادن مشکلات امنیتی، در حین توسعه و برنامه نویسی برنامه شناسایی شده و رفع گردد. در صورتی که اگر در سیستم عامل ویندوز شما مشکلی رخ دهد، شما باید دست به دامان مایکروسافت شوید. چرا که دارای مشکلات امنیتی زیادی است و به راحتی قابل شناسایی نیستند.
میتوان این ادعا را با صحت تمام داشت که برای لینوکس هیچگونه ویروسی وجود ندارد. در مقابل سالانه 1000 ویروس برای سیستم عامل ویندوز وجود دارد. این حجم از ویروس در ویندوز به دلیل وجود حفرههای امنیتی و انحصار طلبی مایکروسافت است. به این معنی که مشتریانش را به گونهای بار آورده است که به محصولاتش وابستگی پیدا کنند. اما شما در لینوکس گسترهای از انتخاب و آزادی را دارا هستید.
لینوکس پلتفرمهای مختلف برای اجرا دارد
لینوکس در مقابل ویندوز، میتواند بر روی پلتفرمهای گوناگون سخت افزاری اجرا گرد و حتی قابلیت تغییر بر روی پلتفرمی که در حال اجرای آن هستید را در خود جای داده است. بر روی قابلیتهای سخت افزارهای درونهای(Embedded) سازگاری از خود نشان میدهند. در تازه ترین اقدام هسته 2.6 لینوکس قادر است تا لینوکس را بر روی دستگاههای کوچک و ابر رایانهها اجرایی سازد.
لینوکس تنوع گستردهای از لحاظ کاربردی دارد
لینوکس برای انجام انواع و اقسام وظایف ساخته شده است. مانندFire Wall، روترشبکه، بانک اطلاعاتی، چاپ، Desktop و … لینوکس حتی امکان استفاده زنده و پرتابل را نیز دارا میباشد. به معنای ساده تر یعنی میتوانید کل سیستم عامل را به روی یک دیسک CD اجرا کنید و به راحتی آن را با خود در هر جا حمل کنید. که این قابلیت در راستای رفع اشکال و نمایش آن نیز از اهمیت بسزایی برخوردار است.
لینوکس و تنوع انتخاب آن
به دلیل آزاد بودن سیستم عامل لینوکس، هر سازمان یا شرکت یک نسخه خاص توزیع ، انتشار کرده است که این توزیعهای مختلف بدون استثنا همگی لینوکس هستند. اما هر یک برای انجام کاری خاص بهینه سازی گردیدهاند. کاربران با توجه به آزادی عملی که در اختیارشان است، میتوانند چیزی که به نیازشان پاسخ دهد را انتخاب کنند. در حالی که این موارد در سیستم عامل ویندوز به چشم نمیخورد.
حرفهای بودن سیستم عامل لینوکس
حرفهای بودن آن بدین معناست که یک کاربر غیر حرفهای احتمالا برای مدیریت و انجام برخی تنظیمات سخت افزاری با مشکل مواجه گردد. البته در برخی توزیعهای لینوکس این کار آسان است ولی در عین حال لینوکس حرفهای است و در عین سادگی، پیچیدگیهای فنی زیادی نیز دارد. البته الزامی برای این که فرد با تمامی ابزارهای آن آشنا باشد، وجود ندارد و بر خلاف ویندوز، همیشه نکاتی است که باید در لینوکس آنها را یاد گرفت. هم چنین در سیستم عامل لینوکس انجام برخی امور پیکربندی و سیستمی راحتتر هستند. و میتوان از یک لاین فرمان مشخص بهره برد.
سیستم عامل دلخواه برنامهنویسان
لینوکس شهر ایده آل برنامه نویسها است. در مقابل سیستم عامل ویندوز که هر کدام از برنامههای مورد نیاز را باید به صورت جداگانه نصب و بررسی نمود. اما لینوکس تمامی ابزارها و زبان های مورد نیاز را به شما ارائه میکند.
لینوکس یک پکیج کامل جعبه ابزار
لینوکس برای کاربران حرفهای به مثابه یک جعبه ابزار جامع است که در آن تمام ابزارهای لازم برنامههای اینترنتی، ابزارهای امنیتی، پکیجهای گوناگون برای برنامه نویسان، و…را در خود جای داده است. زاوش به شما اطمینان میدهد که پس از نصب اکثر ابزارهای مورد نیاز خود را در آن خواهید یافت.
دستاورد شگفت انگیز بشریت تاکنون
لینوکس به دلیل فعالیتها و دستاوردهای که تاکنون داشته است ملقب به زیبا ترین دستاورد همکارانه بشر شده است. لینوکس فرهنگی غنی شامل شامل فرهنگ کمک، به اشتراک گذاری اطلاعات و تلاش حداکثری برای رفع مشکلات در حوزه تکنولوژی است. در واقع لینوکس نیاز به نگرشی جدید دارد و افراد بایستی نگرشهای قبلی خود را پیرامون سیستم عاملهای ویندوزی کنار بگذارند. و با اشتیاق آن را برگزینند. چون فرهنگ لینوکس، فرهنگی از جنس آزادی است.
جمع بندی
با توجه به مزایایی که ذکر شد بدون شک پیشنهاد زاوش به شما مخصوصا اگر برنامه نویس هستید انتخاب لینوکس برای انجام فعالیتهایتان است. قدرت نمایی لینوکس در مراکز بزرگی که سرورها در آن وجود دارد مشخص میگردد. هر چند که هنوز هم افراد برای مصارف شخصی و خانگی از ویندوز استفاده میکنندو خودشان نیز تا به حال به این نتیجه رسیده اندکه لینوکس بهتر است. مخصوصا برای افرادی که سیستمی دارند که سی پی یو بالاتر از 8 را دارا میباشد ، برای بهره گیری از سرعت و قدرت بالاتر بهتر است از لینوکس استفاده کنند.